Slag om westerland wieringen

Jack Kuper wint 3e Slag om Westerland

Na een lange vlucht met twee mederenners heeft Jack Kuper de 3e Slag om Westerland geworden. Op een droog en zonnig eiland werd het stof van de Zandkuilweg bestreden. Na 90 kilometer wist de renner uit het Friese Dokkum zijn twee medevluchters in de sprint te verslaan.

Om 13.00 uur klonk het startschot. 110 renners vertrokken voor de 3e Slag om Westerland. Aan de start niet alleen wielrenners uit het noorden van Noord-Holland. Ook Friesland, Groningen en Zuid-Holland zijn goed vertegenwoordigd. Opvallend zijn de 6 renners van DWV Klein Verzet. Alle renners komen uit het oosten van het land: Enschede en Haaksbergen. Voor deze mannen was het vanochtend vroeg op.

Al direct na de start moest de onverharde Zandkuilweg voor de eerste keer bedongen worden. Nog 8 keer zouden de renners over deze kuitenbijter rijden. Op de parallelweg gaf wedstrijdleider Niels Eriks het sein: de wedstrijd was geopend. Direct gaf het peloton gas. Direct hierna ontstond een valpartij waardoor een aantal renners al direct de wedstrijd moesten staken.

Bij de eerste doorkomst wist een renner zich al los te maken van het peloton. KMC Mountainbike team renner Bram Rood (Broek op Langedijk) wist bij de Zandkuilweg direct een gat te slaan. Een ronde lang wist hij zijn voorsprong van 25 seconden vol te houden. Maar de wedstrijd duurde nog lang en Rood liet zich terugzakken.

De volgende twee rondes reed het peloton over het voormalig eiland. Enkele speldenprikken zorgden deden het peloton niet kraken. Toch wist halverwege de koers drie man het peloton te ontspringen. De wind kwam opzetten en zorgde voor een aantal breuken in het peloton. De drie man reden langzaam bij het peloton weg. Arie van der Lee (TV Oude Veer), Jack Kuper (WV Cycling Sneek) en wederom Rood bouwden de volgende rondes hun voorsprong op tot maximaal 55 seconden. De drie man werkten goed samen en konden het jagende peloton achter hun laten.

Op de laatste klim van de Westerdamsterweg mochten de drie renners sprinten voor de winst. Na 90 kilometer wist de Dokkummer renner Kuper zijn medevluchters Rood en Van der Lee te verschalken. Voor de derde maal wint er een Fries de Slag om Westerland. In 2017 won Arjen Bos (Bolsward) en in 2018 Adriaan Botma (Driezum).

Slag om westerland wieringen
Bram Rood (2) – Jack Kuper (1) – Arie van der Lee (3)

Uitslag 3e Slag om Westerland:

01. Jack Kuper
02. Bram Rood
03. Arie Vd Lee
04. Harko Kievit
05. Dennis Steverink
06. Guido de Koning
07. Joris Maarleveld
08. Arjen Bos
09. Max Vd Water
10. Hylke Wijnsma
11. Evert-Jan Veltkamp
12. Hans Groenhof
13. Bas Rijs
14. Nick Zuidema
15. Jesse Haakman
16. Mark ten Cate
17. Pierre Deen
18. Mark Gjeltema
19. Hidde Punter
20. Cees Snoek
21. Spike Huisman
22. Bruno van Beek
23. Jacco Konijn
24. Casper Hermans
25. Eelke de Jong
26. Joris Nieuwkerk
27. Roel Koenis
28. Koen Warner
29. Ruben Marines
30. Joppe Vd Weerdt
31. Roek Mouris
32. Arjan Elferink
33. Ruud Slagter
34. Jeroen Duijn
35. Jermo Agema
36. Dennis Haanstra
37. Kyrill Visser

Rest volgt…

130 renners op de lijst (maximaal)
110 vertrekkers.